(Dutch – NL – Rot) ‘Wel stil voor Parijs en niet voor Libanon? Waarom?’

 • jimmymello
 • November 21, 2015
 • warrom

  Dutch: Mattie Teuns – Nederlands – Rotterdam

  Medeleven met terreurslachtoffers in Frankrijk maar niet met die in Libanon? Klopt niks van. Veel moslims – gematigd en streng – in de Schilderswijk kijken met een ander oog naar het wereldnieuws van afgelopen week. ‘Ik kijk geen NOS meer, maar Al Jazeera.’

  Abdelhamid Taheri

  Hij was dus een van die jongeren waar politici zich deze week nog druk over maakten. Iemand die op school níét die ene minuut stilte voor Parijs wilde houden. En de 17-jarige ‘Mazok’, die niet met zijn echte naam in de krant wil, vindt dat hij nog steeds ‘een punt’ heeft. ,,Ik heb tegen mijn mentrix van het ROC Mondriaan gezegd dat we beter alle slachtoffers van terreur kunnen herdenken. Zij zei: Parijs is dichterbij. Maar hoezo? Voor mij voelen andere landen waar moslims wonen ook dichtbij.”

  De student bedrijfsadministratie die bij een bushalte op de Hooftskade in de Haagse Schilderswijk met een vriend staat te kletsen, ergert zich aan ‘die 100 procent aandacht’ voor Frankrijk. ,,Zette ik deze week de tv aan dan was het Parijs, Parijs, Parijs. Terwijl diezelfde week een aanslag in Beiroet was waarbij tientallen moslims omkwamen. Is Libanon dan minder belangrijk? Kijk, daarom volg ik NOS niet, maar Al Jazeera of internet.”

  ‘Meer waard?’
  Volgens bestuursvoorzitter Abdelhamid Taheri van de orthodoxe as-Soennah-moskee aan de Fruitweg verwoordt Mazok ‘een breed gevoel’ in de Haagse wijk waar sinds de jaren ’70 veel moslims wonen. ,,We keuren de aanslagen ten zeerste af en hebben dat ook direct in een bericht naar buiten gebracht, maar tegelijk vragen we ons af: is het bloed van al die moslims die in deze oorlog gesneuveld zijn minder waard dan dat van niet-moslims?”

  De gebeurtenissen hebben volgens hem in dit stadsdeel ‘een andere impact’ dan op andere plekken. Alleen al omdat alle moslims zich door Parijs ‘opnieuw in een hoek gedreven voelen’.

  Zo is zijn moskee in het verleden, volgens hem ten onrechte, in verband gebracht met terrorisme. ,,Door de media worden nog steeds alle moslims over één kam geschoren, hoe vaak je ook zegt dat je niks met IS te maken hebt.”

  Extra beveiliging
  Wat anderen volgens hem niet door hebben: moslims zijn óók angstig. De avond van de aanslag werd een 25-jarige man die zijn moskee bezoekt door drie mannen in de tram mishandeld. ,,Onze geloofsbroeder draagt een baard en djellaba en dat is tegenwoordig al genoeg voor mensen om te denken: dat is een terrorist, dus die slaan we in elkaar.” Het gebedshuis wordt dezer dagen extra beveiligd: onder anderen door een burgerwacht, ‘s nachts.

  Dat hun eigen wijk net als het Brusselse Molenbeek als broeinest voor radicalen bekendstaat, dat ontkennen bewoners niet. Ondernemer Mustapha Barbouch (30), voorzitter van het ‘Marokkaans Jongeren Geluid’, is er zelf ook niet gerust op. ,,De jongeren met IS-vlaggen zijn hier van de straat verdwenen, maar dat betekent niet dat er geen aanhangers meer zijn. Misschien weten ze zich beter te verstoppen.”

  Tiener ‘Mazok’ zegt dat hij nooit met een ronselaar te maken heeft gehad, maar in de straat van zijn vriend kwam het extremisme wel dichtbij. ,,Dit voorjaar waren opeens twee buurjongens verdwenen. Hun ouders kregen pas bericht dat ze naar Syrië waren gegaan toen ze al waren omgekomen. Ik kende hen goed, ging met ze voetballen en heb nooit iets raars aan hen gemerkt.”

  Vatbaar
  Volgens Taheri is radicalisering in het stadsdeel dat meer dan 10 jaar geleden met de ‘Hofstadgroep’ te maken kreeg, nog aan ‘de orde van de dag’. ,,Tientallen jongeren heb ik de afgelopen jaren in de moskee gehad die vatbaar bleken voor de ideeën van IS of Al-Qaeda. Soms kunnen wij, door veel met hen te praten, hen nog bereiken. Soms ook niet. Ik denk dat veel meer jongeren vertrekken dan de instanties in kaart brengen.”

  Een ding weet Taheri zeker: de uitspraken van ‘voorbeeldmoslim’ Ahmed Aboutaleb vinden in de moslimgemeenschap geen enkel gehoor. ,,De Rotterdamse burgemeester heeft nul aanhang onder moslims. Mijn mening: hij is vooral bezig met zijn eigen carrière door dingen te zeggen die goed vallen onder autochtone mensen.”

  Aboutalebs uitspraak ‘dan rot je maar op’ na Charlie Hebdo is volgens Taheri zelfs ‘contraproductief’ geweest. ,,We willen jongeren die de gewelddadige kant op dreigen te gaan toch juist niet laten glippen? Door dat soort taal gebeurt dat wel.” Volgens Taheri werkt maar één ding: jongeren door ‘deskundigen in de Koran’ onderwijzen ‘in de juiste leer’.

  Invloedssfeer
  In de wijk vindt Taheri ‘radicaliseringsexpert’ Farid Aouled Lahcen (Marokkaanse Democraten Nederland) tegenover zich. Volgens Aouled Lahcen moeten jongeren juist uit de invloedssfeer van orthodoxe moslims worden gehaald. ,,Ik ben er tegen dat gemeente en hulpinstanties met as-Soennah samenwerken. Zo’n moskee isoleert de kinderen, terwijl ze juist van de moskee moeten worden losgeweekt.”Taheri wil op zijn beurt niks van hem weten: ,,Ik heb meer vertrouwen in Wilders dan in deze zelfbenoemde expert.”Barbouch, die zelf een reiswinkel annex muziekshop runt, denkt dat jongeren vooral gebaat zijn bij praktische hulp. ,,Jongeren vallen pas voor radicalisme als ze zich hier niet thuis voelen. Dus ik zeg: zorg dat ze werk hebben, stageplaatsen, een goede opleiding.” In een nieuw pand aan de Hoefkade zorgt hij ervoor dat ze onder andere 3 dagen per week huiswerkbegeleiding kunnen krijgen. ,,Maar ik besef natuurlijk dat ik de jongeren die al geradicaliseerd zijn, daar niet bereik.”

  In het Vermeerpark laten Edriss Olali (11) en Bilal Allouchi (11) hun voetbal direct liggen als hen naar Parijs wordt gevraagd. De aanslagplegers waren ‘neppe moslims’, zeggen ze. Bilal: ,,Echte moslims vermoorden anderen niet.” En ‘natuurlijk’ stonden ze op hun Prinses Marijkeschool stil bij de terreur. ‘Maar’, zegt Edriss, ‘niet alleen bij de doden in Parijs. Bij alle doden van terreur over de hele wereld.”

  Source:http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/4191929/2015/11/21/Wel-stil-voor-Parijs-en-niet-voor-Libanon-Waarom.dhtml