(Dutch – NL – ROT) Gert-Jan Segers: De wereld is op veel plekken stuk

 • jimmymello
 • November 21, 2015
 • gert_jar

  Dutch: Mattie Teuns – Nederlands – Rotterdam

  De aanslagen in Parijs kun je niet los zien van de islam, zegt de nieuwe ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. ,,Net zo min als je de kruistochten los kunt zien van het christendom.” Op het congres zegt hij vandaag dat de ChristenUnie ‘een partij van hoop moet zijn in deze moeilijke tijden’.

  Gert-Jan Segers, ChristenUnie

  Gert-Jan Segers (46) zat vorige week vrijdag met zijn broers en vrienden in de trein naar Berlijn. Daar zouden ze dat weekend de 50ste verjaardag van zijn oudste broer vieren. Op datzelfde moment barstte het geweld in Parijs los. ,,Je moet reageren. Ik kon niet naar iemand anders kijken, want ik ben de nieuwe fractieleider.” Een groot deel van de zaterdag hing Segers aan de telefoon. ,,Ik hoop niet dat mijn eerste week exemplarisch is voor alle weken.”

  Al spijt gehad?

  ,,Nee. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik niet zou gaan twijfelen. Maar bij zulke heftige gebeurtenissen komt het ook aan op het vinden van de goede woorden. Je kunt olie op het vuur gooien, maar ook olie op de golven.”

  U heeft jarenlang in Egypte gewerkt en kent de islam goed. Hebben de aanslagen in Parijs met de islam te maken?

  ,,Je kunt het niet los zien van de islam, net zo min als je de kruistochten los kunt zien van het christendom. Maar je moet het niet gelijkstellen aan de islam. Er is in de islam een theologische stroming die mensen doet verlangen naar het kalifaat. Dat is een steeds dominantere stroming geworden. Ik heb gezien hoe kwaadaardig het jihadisme is. Ik ben daar niet naïef over. Ik wéét hoe het een samenleving onder druk kan zetten. Tegelijkertijd heb ik gezien dat veel moslims dapper genoeg zijn om zich daartegen te weer te stellen. Vergeet niet dat zij de hoogste prijs betalen.”

  Gaat de ChristenUnie onder u van koers veranderen?

  ,,De ChristenUnie moet een partij van hoop worden. Dus niet een optimistische partij: optimisten zien alles door een roze bril. De wereld is op veel plekken stuk. Hoopvolle mensen zien in de ellende ook hoop. In Amersfoort stonden in een uur tijd 150 vrijwilligers klaar om te helpen bij de opvang van 200 asielzoekers. In Amsterdam tussen Casa Rosso en een peepshow – midden op de Wallen – runt Toos Heemskerk een winkel waar voormalige prostituees maaltijden maken. Midden in de ellende met mensenhandel en gedwongen prostitutie is daar een plek van hoop.”

  Arie Slob, uw voorganger, stond bekend om het smeden van coalities en het maken van deals. Uw eerste daad als fractieleider was het afkeuren van het belastingplan.,,Dat is geen koerswijziging, hoor. De piketpalen waren geslagen: dit was voor ons de ondergrens. We zien onrechtvaardigheid voor eenverdieners en chronisch zieken en het belastingstelsel moet ook echt vergroenen.”

  Uw vader overleed aan een hartaanval toen hij 60 was. U zei eerder dat hij was opgebrand, dat het werk te veel van hem had gevraagd. Is dat nu een angst voor uzelf?

  ,,Mijn moeder is daar in ieder geval wel bang voor. Mijn vader was een perfectionist. Bij hem moest het altijd een 10 zijn. Ik kan soms ook leven met een 7.”

  Source: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4191950/2015/11/21/Gert-Jan-Segers-De-wereld-is-op-veel-plekken-stuk.dhtml