(Dutch – NL – Rot) Belgische premier: concrete aanwijzingen voor aanslag

 • jimmymello
 • November 21, 2015
 • belsgish

  Dutch: Mattie Teuns – Nederlands – Rotterdam  

  Op last van de politie blijven zaterdag onder meer alle 69 metrostations in Brussel dicht. De mededeling volgt op een advies van het Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD). Reizen per bus, tram of trein wordt door de Belgische regering ook afgeraden. In het Vlaams parlement in Brussel zijn alle activiteiten zaterdag afgelast.

  De Belgische premier Michel vertelde zaterdagochtend in een persconferentie dat er concrete aanwijzingen waren voor een op handen zijnde aanslag in de hoofdstad Brussel. Het zou gaan om aanslagen vergelijkbaar met die in Parijs. 

  Het crisiscentrum Brusselse gemeenten adviseerde zaterdagochtend om grote evenementen en voetbalwedstrijden te annuleren vanwege verhoogde terreurdreiging. Later werd bekend dat de voetbalwedstrijden wel gewoon doorgaan.

  Ook het bezoekerscentrum van het Europees Parlement, het Parlamentarium, blijft zaterdag dicht. Het ministerie wil mensen niet bang maken, maar wel waakzaam, vertelde de premier in een persconferentie.

  Hoogste niveau
  In het Brussels Gewest (alles wat binnen de grote ring van Brussel ligt) is in de nacht van vrijdag op zaterdag het dreigingsniveau opgeschaald van drie naar vier. Dat is het hoogste niveau en betekent dat dreiging ‘ernstig en zeer nabij’ is.

  In de rest van België blijft het dreigingsniveau op drie staan, omdat dreiging ‘mogelijk en waarschijnlijk’ is. De Brusselse luchthaven Zaventem ligt buiten het gewest, en blijft voorlopig open. Er worden wel extra maatregelen genomen. Ook de intocht van Sinterklaas in een wijk tegen het Gewest aan is afgelast.

  Drukke plekken
  Het OCAD raadt mensen in het Brusselse Gewest aan veiligheidsmaatregelen te nemen. Ze hoeven niet binnen te blijven, maar moeten plekken waar veel mensen samenkomen zoals concerten, stations, luchthavens en drukke winkelstraten vermijden.

  Ook moet de bevolking veiligheidscontroles respecteren en geen geruchten verspreiden, maar alleen informatie van overheden en de politie.

  Salah Abdeslam
  Verder worden in Brussel meer agenten en militairen ingezet. Het OCAD verhoogde het dreigingsniveau in België afgelopen week al van twee naar drie vanwege de aanslagen in Parijs. De reden was toen dat Salah Abdeslam, een van de verdachten van die aanslagen, nog altijd voortvluchtig is. Waarom het niveau nu naar de hoogste alarmfase is opgeschaald, is niet bekendgemaakt.

  Het OCAD bepaalt het niveau van paraatheid van de veiligheids- en politiediensten. Het is de evenknie van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid.

  Tweede keer
  Het is de tweede keer dat in Belgie de hoogste terrreurdreiging wordt afgekondigd. Niveau 4 gold even in Brussel tijdens de jaarovergang van 2007 naar 2008. Het werd afgekondigd naar aanleiding van een dreiging in verband met plannen om de veroordeelde terrorist en voormalig profvoetballer Nizar Trabelsi uit de gevangenis te bevrijden. Het traditionele eindejaarsvuurwerk op de Brusselse Kunstberg werd toen afgelast.

  Source:http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4191464/2015/11/21/Belgische-premier-concrete-aanwijzingen-voor-aanslag.dhtml